046_City of Justice. Admissions & Services Building

We still do not know if it was something positive, but strangely enough, much of the work that usually is developed during the early stages of a project, in this case was resolved in the very terms of the competition. We didn’t have to worry about the location within the plot, the building footprint (circle of radius 44 m ), the ation of the main entrance and driveway, the building's maximum height (20.20m), and the program of the different floor levels, exhaustively detailed in the brief.

In this scenario, we were very impressed with the variety of uses that the building should house, both in number and type, and that must operate  independently of each other. This also lead to accomodate a large number of visitors from different characteristics using the building simultaneously throughout the day.


From the beginning we thought that this inner diversity should be reflected in the resulting volume, which necessarily imply a general rescheduling that allowed us to replace the extended program horizontally on each floor by vertical stacks containing the same type of use, degree of accessibility and type of user .

At the same time, a linear arrangement of the different uses along the facade, together with the circular shape of it, allows us to connect naturally all volumes. The general degree of connection will depend on the operational requirements.

Each of these volumes contains its own distribution core, either public or restricted, to operate independently, but at the same time all of them are connected by a restricted circulation that guarantee the coexistence of all and promotes flexibility in future changes.


The result is a building with many faces, variable depending on the time of day and day of the year, reflecting the heterogeneity inside while easily solve complex situations, reaching a sufficient degree of flexibility to allow for active participation of the final user.
A building that is open to direct contact with the Campus, that invites to go into and go through, but at the same time generate spaces which creates optimal conditions for work.
A building where the front look is enriched with oblique visions through private scale courtyards that multiply façades from where light enters.
A broken line of radial arrangement which responds in the same way, but treated differently, to stimuli of the environment and the interior needs, without ever losing its circular vocation.

Marcos Parga_PO2 Arquitectos / Year: 2013 / Location: Madrid, Spain / Program: Mixed Use / Type: International Competition. 3rd Prize / Client: Comunidad de Madrid / Size: 32.300m2 / Budget: 50.760.000 euros